نقش کنترل هوشمند بیمارستان در بهینه سازی مصرف انرژی
مصرف انژی و نحوه کنترل آن از ضروری ترین نیاز های یک بیمارستان هوشمند است. انجام این مهم نیازمند امکانات خاصی و مدیریتی مناسب می باشد. از آنجایی که اکثر هزینه های جاری مربوط به مصرف انرژی است، لذا با هوشمند سازی بیمارستان می توان تا حدود خیلی زیادی هزینه های مربوطه را کاهش داد.
امکانات و ابزارهای پیشنهادی برای امر هوشمند سازی، شامل سیستم روشنایی، سیستم تهویه هوا و سیستم آبیاری می شود. هوشمند سازی بیمارستان ها بهترین راهکار فعلی برای بهینه سازی مصرف انرژی در بیمارستان هاست. توضیحات بیشتر درمورد چگونگی هوشمند سازی بیمارستان ها را در ادامه ی مطلب بخوانید.
سیستم روشنایی در بیمارستان هوشمند
هزینه ی برق بیشترین مبلغی است که بیمارستان ها برای انرژی مصرفی خرج می کنند و روشنایی ساده ترین راه مصرف برق است. با این مبلغ هنگفتی که بیمارستان ها در کل برای مصرف انرژی، و به خصوص برای برق پرداخت می کنند، اغلب مدیران بیمارستان ها روشنایی بیمارستان را زیر ذره بین برده و مورد هدف صرفه جویی و کاهش هزینه ها قرار می دهند.
حتما متوجه لامپ های روشن اضافی و پر مصرف در راهروی بیمارستان ها شده اید. زمانی که سیستم روشنایی هوشمند در بیمارستان ها تعبیه شود، دیگر لامپ ها منتظر خاموش شدن توسط افراد نمی مانند و با بهره گیری از هوش مصنوعی، عدم حضور افراد در اتاق را تشخیص داده و به طور خودکار خاموش می شوند. از آنجایی که بیمارستان یک مکان ۲۴ ساعته است، لامپ های هوشمند دارای دیمر هستند که به طور خودکار در طول شب نور فضا را کم می کنند تا بیمار آرامش لازمه را داشته باشد. علاوه بر این، رنگ نور لامپ های هوشمند را می توان به هزاران رنگ مختلف تغییر داد تا در ساعات و بخش های مختلف به رنگ های گوناگون درآید.
در کنار بهینه سازی مستقیم مصرف انرژی در بیمارستان، هوشمند سازی روشنایی بیمارستان باعث بهبود کارکرد دیگر تجهیزات آن می شود؛ زیرا تمامی تجهیزات برقی بیمارستان تقریبا از یک منبع تغذیه می کنند و زمانی که سیستم روشنایی، برق کمتری را مصرف کند، باقی تجهیزات انرژی کافی دریافت کرده و عملکرد مطلوب تری را ارائه خواهند داد.
اهرم هوشمند شیر گاز و آب
اهرم هوشمند شیر گاز و آب یک اختراع نسبتا جدید در تکنولوژی خانه ی هوشمند است. این اهرم از دو قسمت تشکیل شده: یک قسمت، سنسوری است که نشت سیالات (مایعات و گازها) را تشخیص می دهد و قسمت دیگر، همان شیری است که در صورت بروز مشکل فورا مسیر آب یا گاز را مسدود کرده و آن را می بندد. اهرم هوشمند شیر گاز و آب در مکان های تجاری شلوغ مثل بیمارستان ها می تواند بسیار مفید واقع شود.
بیشتر بخوانید: بیمارستان های هوشمند : سلامت عمومی دیجیتال
کارکنان بیمارستان به قدری مشغول کار خود هستند که در بیشتر مواقع، متوجه نشتی گاز یا آب نمی شوند. بیمارستان، جایی است که بیماران برای نجات زندگی خود به آن مراجعه می کنند. در صورتی که گاز از لوله های ساختمان بیمارستان نشتی کند، عکس این قضیه اتفاق افتاده و جان بیماران و پرسنل در معرض خطر قرار خواهد گرفت.
جالب تر اینکه، این اهرم قابلیت اتصال به Wi-Fi را دارد و متصدی بخش تاسیسات بیمارستان می تواند شیرها را از هر طبقه و یا حتی از خارج بیمارستان به وسیله ی گوشی هوشمند خود ببندد یا باز کند. مزیت دیگر این قابلیت این است که در صورت نشتی، پیام و هشداری را در این باره به گوشی ارسال و مسئولین را از ماجرا مطلع می کند تا درصدد تعمیرات برآیند.
جلوگیری از نشتی گاز و بستن به موقع شیرها در مواقع لزوم، نقش چشمگیری را درکاهش هزینه ها و بهینه سازی مصرف انرژی در بیمارستان ایفا می کند که زحمتی جز خرید اهرم هوشمند شیر گاز و آب و چند ضربه به صفحه گوشی ندارد.
سیستم آبیاری هوشمند در فضای سبز محوطه ی بیمارستان
بیمارستان هوشمند بیمارستانی است که حتی محوطه ی بیرونی آن هم هوشمند سازی شده باشد. در محوطه ی بیمارستان های معمولی مقدار زیادی آب برای آبیاری چمن ها به هدر می رود. وقتی وارد فضای بیرونی این بیمارستان ها می شویم، در بعضی قسمت ها می بینیم که مقدار زیادی آب به دلیل آبیاری بیش از حد جمع شده است. در شرایطی که کشور با بحران کم آبی دست و پنجه نرم می کند، مدیریت های ضعیف اینچنینی ضربه ی بزرگی را به آینده ی جامعه و کشور می زنند.
سیستم آبیاری هوشمند در بیمارستان ها آبیاری چمن ها و درختان را به صورت برنامه ریزی شده انجام می دهد. یعنی متصدی محوطه بیمارستان می تواند تعداد دفعات آبیاری و مدت زمان هر دفعه را برای سیستم تعیین کند. این سیستم از آن جهت هوشمند نامیده می شود که خودش میزان رطوبت خاک و آب و هوای منطقه را تشخیص می هد؛ اگر خاک به اندازه ی کافی مرطوب یا هوا بارانی باشد، سیستم هوشمند، آبیاری را به شکل خودکار متوقف می کند.
این سیستم آبیاری را به صورت قطره ای و فقط در صورت نیاز انجام می دهد و از این طریق، کمک بزرگی به بهینه سازی مصرف انرژی در بیمارستان ها می کند.
ترموستات هوشمند
ترموستات هوشمند وسیله ایست که دمای مناسب و دلخواه افراد حاضر در یک محیط را یاد می گیرد و دمای آنجا را طبق آن معیار کم و زیاد می کند. زمانی که دمای محیط بیش از اندازه سرد یا گرم شود، ترموستات هوشمند دما را به شکل اتوماتیک به میزان مطلوب می رساند. در چنین شرایطی، مهم نیست که پرسنل فراموش کنند سیستم سرمایشی یا گرمایشی را خاموش / روشن کنند.
در کنار این مزیت بزرگ، ترموستات هوشمند مسئولین را از نیاز به تعمیرات مطلع می نماید. سیستم های سرمایشی یا گرمایشی که نقص فنی دارند، انرژی را بیش از حد معمول مصرف می کنند. ترموستات هوشمند هشدار می دهد که مثلا وقت تعویض فیلتر تهویه کننده ی هوا فرا رسیده است. با لمس صفحه ی گوشی و اپلیکیشن مربوط به آن می توان از زمان آخرین تعویض فیلترها با خبر شد.
پریز هوشمند
تجهیزات بیمارستانی برقی میزان زیادی از انرژی برق را مصرف می کنند. مدتی بعد از مرخص شدن بیمار هم این وسایل روشن می مانند. اما اگر آن ها به پریز هوشمند متصل باشند، دیگر لازم نیست پرستارها از یک بخش دیگر برای خاموش کردن وسایل به اتاق یک بخش دیگر بیایند. با یک ضربه ی کوچک بر روی صفحه ی گوشی می توان وسیله ی متصل به پریز هوشمند را از کیلومترها دورتر خاموش کرد. به علاوه، پریز هوشمند مانند سایر تجهیزات هوشمند قابل برنامه ریزی است و می توان به آن دستور داد که در تاریخ و ساعت فلان وسایل متصل را خاموش کند.
پریز هوشمند هم نقش مهمی را در بهینه سازی مصرف انرژی در بیمارستان ها ایفا می کند و نمی توان این ایده ی صرفه جویی در مصرف انرژی در بیمارستان ها را نادیده گرفت.
هوشمند سازی بیمارستان و نصب این تجهیزات هوشمند در آن احتیاجی به سیم کشی مجدد یا نوسازی ساختمان ندارد و بیمارستان هوشمند ساختمان عجیب و غریبی نیست. نصب تمامی این ها کمتر از چند دقیقه زمان می برد و حتی به جای نصب اپلیکیشن هوشمند سازی گوشی تک تک پرسنل، می توان یک تاچ پنل هوشمند را در یکی از قسمت های پرتردد و اصلی بیمارستان نصب کرد تا تمامی آن ها به کنترل هوشمند بیمارستان دسترسی داشته باشند. هزینه ی خرید تجهیزات هوشمند در قبال هزینه ی قبوض انرژی و بهای بالقوه ی انرژی که به هدر می رود، بسیار ناچیز است.