هوشمند سازی دیتاسنتر: صاحبین دیتاسنترها بخوانند
هوشمند سازی دیتاسنتر ها بهعنوان یکی از مهمترین روشهای بهینهسازی عملکرد در صنعت فناوری اطلاعات شناختهشده است. با استفاده از این روش، میتوانید مدیریت دیتاسنترها را هوشمندانهتر کنید و بهینهسازی عملکرد سیستمهای مرتبط با آن را انجام دهید. در این مقاله به بررسی مزایا و روشهای پیادهسازی هوشمندسازی دیتاسنترها، از جمله اتوماسیون، مانیتورینگ و هوش مصنوعی، پرداخته میشود.
هوشمند سازی دیتاسنتر چیست؟
هوشمندسازی دیتاسنتر به مجموعهای از روشها و تکنولوژیهایی گفته میشود که در آن از تحلیل دادهها، شبکههای بیسیم، سرورهای مجازی، یادگیری ماشین و دیگر فناوریهای مرتبط استفاده میشود تا بهبود کارایی و عملکرد مراکز داده ایجاد شود.
هدف اصلی هوشمندسازی دیتاسنتر، بهینهسازی استفاده از منابع موجود در مراکز داده و افزایش بهرهوری آنها است. در واقع، هوشمندسازی دیتاسنتر در وهله اول به معنای بهینهسازی فرآیند مدیریت دادهها و منابع مراکز داده و سپس مانیتورینگ خودکار و هوشمند بر تمامی جنبه های این مراکز است.
با هوشمند سازی دیتاسنترها روی چه مواردی کنترل بهتر خواهیم داشت؟
هوشمند سازی دیتاسنتر باعث می شود که جریان کارهای مهم و پردازش ها در سرور و دیگر تجهیزات مرکز داده به صورت خودکار و بدون نیاز به نظارت انجام شوند. تجهیزات هوشمند در دیتاسنتر هوشمند سازی شده به کمک اینترنت اشیا و هوش مصنوعی با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و در هماهنگی با یکدیگر کار می کنند. بعضی از نتایج هوشمند سازی دیتاسنتر را در زیر می خوانید:
- زمانبندی پروسه های روتین و روزانه ی دیتاسنتر مثل بک آپ گرفتن، تکثیر کردن، دانلود و آپلود کردن، رویدادهای اپلیکیشن ها و دیگر موارد که قبلا به زمانبندی دستی نیاز داشتند.
- نظارت بر وضعیت اجزای دیتاسنتر و هشدار اتوماتیک و خودکار ریسپاندرهای کلیدی در صورت بروز مشکل.
- کارهای نگهداری مثل تعمیر و به روز کردن تجهیزات.
- تامین خدمات و تنظیم منابع زیرساختی استاندارد به منظور گسترش، آزمایش و استقرار برنامه های جدید فیزیکی، مجازی یا سرورهای ابری.
- تحویل خدمات مورد تقاضا در ظرف چند دقیقه بعد از درخواست کاربر، اجرای درخواست های تایید شده بدون مداخله دستی.
- تحویل حجم کار اضافه بر تقاضا مانند سرورهای وب اضافی، سرورهای اپ، قابلیت توازن بار یا انتقال خودکار ترافیک شبکه از یک دیتاسنتر پرترافیک به یک دیتاسنتر با ظرفیت اضافی.
- انطباق دادن که شامل حسابرسی و تهیه گزارش از تنظیمات در حال انجام؛ مقایسه ی تنظیمات فعلی و گذشته برای برجسته کردن تفاوت ها؛ و پیاده کردن سیاست های قانونمند برای انطباق با استانداردهای نظارتی.
مزایای هوشمند سازی دیتاسنتر چیست؟
هوشمند کردن مرکز داده و دیتاسنتر مزیت های بسیار بزرگ و برجسته ای دارد که نمی توان به سادگی از کنار آن ها عبور کرد. چند مورد از مزایای هوشمند سازی دیتاسنتر را در اینجا بیان می کنیم:
- افزایش کارآیی در تحویل سریعتر سرویس ها
- کاهش زمان لازم IT برای کارهای یکنواخت
- آزاد کردن وقت کارمندان فناوری اطلاعات برای تمرکز بیشتر بر روی پروژه های استراتژیک به جای انجام کارها و تنظیمات پیش پا افتاده و روتین
- ایجاد انسجام میان کارهای خودکار شده
- انجام دقیق و به موقع کارها
- مطلع شدن از انتشار کربن در دیتا سنتر به کمک دیتکتور گاز
- کاهش هزینه IT و فناوری اطلاعات
- افزایش کیفیت سرویس ها
- انطباق کارها و سرویس ها با سیاست های داخلی شرکت و قوانین خارج از شرکت.
- نظارت بر میزان مصرف انرژی و هشدار در صورت مصرف بیش از اندازه ی آن
- اندازه گیری خودکار دما و حرارت و تنظیم آن ها به اندازه لازم
- پخش آلارم و ارسال هشدار به گوشی مدیر مرکز در صورت بروز شرایط غیر عادی
یک مرکز داده چطور و طی چه مراحلی هوشمندسازی می شود؟
برای هوشمندسازی دیتاسنتر خودتان، شما میتوانید مراحل زیر را طی کنید:
- بررسی عملکرد و کارایی فعلی دیتاسنتر: بررسی کنید که دیتاسنتر شما در حال حاضر چه کارایی دارد و مشکلات موجود در آن چیستند.
- شناسایی نیازهای دیتاسنتر: بررسی کنید که دیتاسنتر شما چه نیازهایی دارد و در چه زمینههایی میتوانید با هوشمندسازی آن بهبود بخشید. برای مثال، ممکن است نیاز داشته باشید به بهینهسازی استفاده از منابع، بهبود امنیت، افزایش کارایی و غیره.
- آمادهسازی دادهها: دادههای موجود در دیتاسنتر شما را جمعآوری و آمادهسازی کنید تا برای تحلیل و استفاده در سیستمهای هوشمند قابل استفاده باشند.
- پیادهسازی سیستمهای هوشمند: سیستمهای هوشمندی را که به نیازهای دیتاسنتر شما پاسخ میدهند، طراحی و پیادهسازی کنید. بهعنوان مثال، میتوانید از راهاندازی یک سیستم مانیتورینگ، بهینهسازی منابع، استفاده از فناوریهای یادگیری ماشین و دیگر فناوریهای مرتبط استفاده کنید.
- آزمایش و ارزیابی: پس از پیادهسازی سیستمهای هوشمند، آنها را برای ارزیابی و آزمایش استفاده کنید تا اطمینان حاصل کنید که به درستی کار میکنند و بهبود عملکرد دیتاسنتر را ایجاد میکنند.
- بهروزرسانی و بهینهسازی: بهصورت دورهای، عملکرد دیتاسنتر خود را بررسی کنید و بهروزرسانی و بهینهسازی کنید تا بهترین کارایی و عملکرد ممکن حفظ شود.
نکاتی که قبل از هوشمند کردن دیتا سنتر ها باید در نظر گرفت چیست؟
با توجه به مزایای هوشمند سازی دیتاسنتر، ممکن است برای خودکار کردن هر چیزی در مرکز داده ی خود وسوسه شده باشید. اما عجله نکنید. تیم هوشمند سازی اویو توصیه می کند مرکز داده ی خود را هوشمندانه خودکار نمایید و آن را به حالت تک کاره (hoc ad) درنیاورید. هوشمند سازی دیتاسنتر تک کاره یا تک منظوره می تواند مرکز داده ی شما را در معرض خطر قرار داده و منجر به اشتباهات بزرگی شود.
به جای هوشمند سازی تک کاره که تنها در صورت بروز مشکل واکنش نشان می دهد، باید برای هوشمند سازی دیتاسنتر مانند دیگر پروژه ها برنامه ریزی کنید. رویکرد جامعی نسبت به هوشمند سازی مرکز داده داشته باشید که اصول زیر را در بر داشته باشد.
موارد مورد نیاز را هوشمند کنید
تنها کارها و پروسه هایی را هوشمند کنید که بتوانند ارزش کسب و کار را تحقق ببخشند. کارها را صرفا برای هوشمند شدن، هوشمند نکنید. کارهایی را خودکار کنید که ارزش زیادی در دیتاسنتر دارند و نتایج بزرگی را برای آن به بار می آورند.
پروسه ها و جریان های کاری جدید را خودکار کنید و فعلا بیخیال کارهای قدیمی غیرخودکار شوید
در صورت امکان، به جای پروسه های قدیمی، ظریفیت های جدید را به صورت خودکار درآورید. مردم علاقه ای به ایجاد تغییر در یک پروسه ی شناخته شده و موجود ندارند اما نفوذ هوشمند سازی در پروسه های جدید برایشان جالب است و آن را سریع تر می پذیرند.
از سیستم های کوچک شروع کرده و سپس، به سراغ سیستم های پیچیده تر بروید
بهتر است به عمق هوشمند سازی بیش از وسعت آن توجه کنید زیرا در این صورت، احتمال خطا کمتر می شود. قبل از بلند پروازی، ابتدا به فکر سیستم هوشمند سازی کوچکتر باشید.
اول آزمایش کنید بعد به سراغ راه اندازی بروید
قبل از پیاده کردن تغییرات هوشمند سازی در محیط لایو و زنده ی خود، ابتدا آعتابآن ها را در محیط های آزمایشی و QA امتحان نمایید. با این وجود، ایجاد یک محیط آزمایشی یا QA برای یک دیتاسنتر بسیار دشوار است و از اینرو، بسیاری از متصدی ها تغییرات هوشمند سازی را بدون آزمایش اولیه در دیتاسنتر جای می دهند. اگر مرکز داده ی شما محیط آزمایشی را دارد، تغییرات را حتما در آنجا امتحان کنید. در غیر اینصورت، برای انتخاب شرکت هوشمند سازی باید تحقیق و دقت دوچندانی داشته باشید.
سخن پایانی
از آنجایی که دیتا سنتر مرکز جمع آوری و نقل و انتقال داده های مهمی است، نگهداری از داده ها و تجهیزات در این مکان اهمیت مضاعفی دارد. هوشمند سازی مرکز داده باعث افزایش چند برابری کارآیی آن می شود ولی نمی توان این کار به دست هرکسی سپرد. مراکز هوشمند سازی در ایران محدودند اما در میان این تعداد محدود، شرکت های هوشمند سازی باتجربه نیز وجود دارد. تیم هوشمند سازی اویو یکی از پیشگامان تکنولوژی هوشمند سازی در ایران است که تاکنون پروژه های موفق فراوانی را طبق آخرین تکنولوژی روز و با مناسب ترین هزینه هوشمند سازی تحویل داده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به https://www.ovio.ir/ مراجعه کرده و یا برای مشاوره رایگان با شماره های ۷۷۹۷۴۶۵۲-۰۲۱ و ۷۷۹۷۴۶۳۸-۰۲۱ تماس بگیرید.