IoT چیست؟
سوال خوبی است، IoT چیست ؟ برای پاسخ به آن پیش زمینه هایی نیاز داریم. پس ابتدا توصیه می کنم که مطلب زیر را مطالعه کنید. هر چند در ادامه به صورت کلی به این پرسش پاسخ خواهیم داد.
اینترنت اشیا و مدیریت انرژی و زمان
مباحث اینترنت اشیا تواما با مباحث کنترلی درگیر شده اند. هدف و فلسفه این علم بهبود کیفیت زندگی است. پرسش هایی مانند IoT چیست یا خانه هوشمند به چه خانه ای می گویند، تعریف بیمارستان هوشمند یا پارکینگ هوشمند بعدا و پس از تکامل اینترنت مطرح شد.
تعریف ساده و غیرتخصصی IoT
شما الان این مطلب را با چه ابزاری می خوانید؟ شاید روبروی کامپیوتر نشسته اید یا گوشی همراه و یا تبلت به دست دارید. در هر صورت، این وسیله به اینترنت متصل است.
اتصال به اینترنت مسئله شگفت انگیزی است و مزیت هایی را به زندگی ما تزریق کرده که قبل از آن وجود نداشتند. احتمالا گوشی های تلفن همراه را قبل از هوشمند شدن به خاطر می آورید. با استفاده از آنها می شد تماس برقرار کرد یا پیام های کوتاه فرستاد. اما حالا گوشی های هوشمند مثل یک دوست برایمان هستند که بدون آن نمی توان فیلم تماشا کرد، کتاب خواند یا با دوستان دیگر از هر جای دنیا تماس تصویری برقرار کرد. البته اینها گوشه ای از قابلیت های گوشی هوشمند هستند.
نکته اینجاست که وصل کردن هر چیزی به اینترنت، مزایای متحیرکننده زیادی را به همراه خواهد داشت. همه ی ما این مزایا را با تلفن همراه هوشمند، تبلت و لپ تاپ خود مشاهده کرده ایم اما این مسئله برای همه چیز صدق می کند. بله، همــه چیــز!
اگر بخواهم IoT را در یک جمله تعریف کنم: اینترنت اشیا یعنی متصل کردن هر چیزی در دنیا به اینترنت. فکر می کنم دیگر به خاطر پیچیدگی تعریف گیج نشده اید و حالا گستردگی موضوع به قدری است که نمی توانید چیزی درمورد آن متصور شوید. نگران نباشید. آن را هم در ادامه حل می کنیم.
IoT چیست و چگونه کار می کند؟
یک سیستم کامل IoT از چهار بخش مجزا تشکیل می شود: سنسور/ دستگاه، اتصال، پردازش داده ها و رابط کاربری. در ادامه، چگونگی عملکرد اینترنت اشیا از طریق این چهار بخش را توضیح می دهیم.
- ابتدا، سنسور یا دستگاه حاوی چند سنسور، اطلاعات را از محیط جمع آوری می کند. این اطلاعات ممکن است به سادگی میزان دما یا پیچیدگی بررسی ویدیو باشد.
- سپس، اطلاعات به ابر یا کلود ارسال می شوند. سنسور یا سنسورها می توانند از طریق روش های مختلفی مثل سلولی، ماهواره ای، وای فای، بلوتوث و شبکه دوربرد با توان پایین (LPWAN) اطلاعات را به ابر منتقل کند یا مستقیما با اترنت به ابر متصل شود.
انتخاب بهترین گزینه به کاربرد خاص IoT بستگی دارد اما همه ی آنها یک کار را انجام می دهند: انتقال داده ها به کلود یا ابر.
- وقتی داده ها به کلود می رسند، نرم افزار پردازش هایی را روی آن انجام می دهد. کلود ممکن است خیلی ساده باشد و تنها میزان دما و مقایسه آن با دمای مطلوب خانواده را بررسی کند و یا مانند آنهایی که تصویر دوربین های امنیتی را برای پیدا کردن مزاحم چک می کنند، پیچیده باشد.
- در آخر، اطلاعات به نحوی برای کاربر نهایی قابل استفاده می شوند. این کار ممکن است با یک هشدار (ایمیل، sms، زنگ خطر و غیره) صورت بگیرد. برای مثال، زمانی که دمای سردخانه در یک کارخانه خیلی بالا برود، یک پیام هشدار به گوشی فرد متصدی ارسال می شود. بسته به کاربرد سنسور و تنظیمات آن، شاید کاربر اقدام به انجام کارها از راه دور و با استفاده از گوشی همراه هوشمند کند و یا سنسور بطور خودکار، کارها را انجام دهد (مثلا دمای سرد خانه را تا حد مطلوب کاهش دهد).
چرا IoT مهم است؟ آیا نقشی در زندگی ما ایفا می کند؟
در کل، IoT سطح آگاهی ما از دنیای اطراف را بالا می برد و پلتفرمی است که به تغییر شرایط در محیط واکنش نشان داده و می گوید که حواسش روی ما جمع است. مانند ظهور خودِ اینترنت، اینترنت اشیاء کاربردهای زیادی دارد که آنها را می توان از کوچک تا درشت و از بی اهمیت تا بسیار مهم طبقه بندی کرد. در اینجا، به کاربردهای بزرگ و مهم آن می پردازیم.
حتما بخوانید: هوشمند سازی تخصصی دیتا سنتر
ستاد بحران هوشمند
- قابلیت پیش بینی با دقت بر جزئیات،
- سرکوب شرایط مسبب آتش سوزی جنگل ها قبل از اینکه از کنترل خارج یا حتی شروع شوند،
- قادر به ساختن تیم های ستاد بحران و امداد رسانی برای سریع ترین واکنش در برابر مدیریت تخلیه مناطق مورد نظر؛
همه ی این ها خدماتی هستند که IoT در مواقعی مثل بروز زلزله، سیل، بهمن و سایر بلایای طبیعی می تواند به ستاد بحران ارائه دهد.
مدیریت شهری هوشمند
اینترنت اشیاء با اتوماسیون و خودکار سازی مدیریت ترافیک شهرها و شهرستان ها؛ ایجاد پارکینگ های هوشمند؛ خودکار سازی استفاده از امکانات، تولید و توزیع در مقیاس بزرگ در کنار کاهش پسماندها و ضایعات می تواند مدیریت شهری را با توجه به ظرفیت ها و سیستم های موجود بهبود بخشد.
مراقبت هوشمند از سلامتی
اینترنت اشیا وجود لباس هایی برای تشخیص مشکلات سلامتی قبل از بروز آنها، آماده کردن داروهای حیاتی در مواقع ضروری برای بیمار و خبر کردن اعضای خانواده بیمار در مواقع لزوم را ممکن می سازد.
خانه هوشمند
شاید بتوان گفت که IoT بیشتر و زودتر از هر مکان دیگری، به خانه ها نفوذ کرده است. وجود یخچال، لباسشویی، اسپیکر و وسایل هوشمند دیگر برایمان به قدری عادی شده که شاید به نحوه عملکرد و منشا هوشمند بودنشان فکر نکنیم. به تازگی، IoT در گجت های دیگری مثل پرده هوشمند، سیستم امنیتی هوشمند، سنسور دما و رطوبت هوشمند و بسیاری تجهیزات دیگر به خانه های هوشمند راه پیدا کرده و باعث افزایش رفاه و راحتی شده است.
IoT چیست البته این بار در صنعت
اینترنت اشیا صنعتی (IIoT) یا انقلاب صنعتی چهارم نام هایی هستند که به کاربرد تکنولوژی اینترنت اشیا در فضاهای تجاری اطلاق می شوند. مفهوم IIoT مشابه IoT است و در آن، ترکیبی از سنسورها، شبکه های بی سیم، داده ها و آنالیزهای گسترده برای سنجش و بهینه سازی پروسه های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند.
اگر IIoT در کل زنجیره تامین به کار گرفته شود و نه تنها در چند کمپانی، حتی با تحویل زودتر از موعد مواد و مدیریت تولید از ابتدا تا پایان، تاثیر آن چند برابر می شود. افزایش بهره وری نیروی کار و صرفه جویی در هزینه ها دو هدف اصلی هر کسب و کاری هستند اما اینترنت اشیا صنعتی می تواند جریان های درآمد جدیدی را برای هر تجارت ایجاد کند.
هرچه تعداد اشیاء متصل به اینترنت افزایش می یابد، محل زندگی و کار ما پر از محصولات هوشمند می شود. به زودی، بعضی ها با آغوش باز از عصر جدید اشیا هوشمند استقبال خواهند کرد و بعضی ها حسرت روزهایی که یک صندلی فقط یک صندلی بود را خواهند خورد. شما جزء کدام دسته خواهید بود؟
سخن پایانی
بسیار خرسندیم که توانستیم پاسخی برای IoT چیست ، به شما ارائه دهیم. این مبحث بسیار گسترده و پیچیده است.
از همراهی شما متشکریم، می توانید نظرات و پیشنهادات خود را در پایین این مطلب درج کنید. حتما در اسرع وقت توسط گروه دنیای هوشمند اویو پاسخ داده خواهد شد.
منبع: دانش نامه آزاد