سیستم مدیریت ساختمان یا BMS چیست؟
سیستم مدیریت ساختمان (Building Management System) یا سیستم اتوماسیون ساختمان (Building Automation System) سیستمی است که برای مدیریت یکپارچه تمامی امور فنی ساختمان اعم از تهویه، روشنایی، سیستم اطفای حریق و سیستم امنیتی به کار گرفته می شود.
سیستم مدیریت هوشمند ساختمان امکان کنترل و نظارت بر رفت و آمدها، مسائل فنی، امنیتی و میزان مصرف انرژی (آب، برق و گاز) در ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری را فراهم می کند. علاوه بر کنترل فضای داخلی ساختمان، سیستم های BMS گاهی به کمک کنترل درب ورود و خروج ساختمان یا سیستم های امنیتی دیگر مانند دوربین مدار بسته و سنسور حرکتی بر محیط بیرون خانه هم نظارت می کند.
برای مجهز کردن ساختمان به سیستم مدیریت، در قسمت های فنی نام برده شده در بالا سنسورهایی تعبیه می شود و از این طریق، اتوماسیون هوشمند ساختمان مهیا خواهد شد. پس از آن، اهالی یا مدیر ساختمان می توانند در بستر اینترنت و با استفاده از گوشی همراه هوشمند یا تبلت، تمامی اتفاقات ساختمان را ۲۴ ساعته و بدون کمترین زحمتی زیر نظر داشته باشند.
سیستم مدیریت ساختمان شامل چه چیزهایی است؟
وقتی از سیستم حرف می زنیم، یعنی چند جزء در هماهنگی با یکدیگر عمل می کنند. سیستم مدیریت ساختمان هم همینطور است و بعضی از اجزای متداول آن را در زیر شرح می دهیم.
سیستم روشنایی هوشمند
سیستم روشنایی هوشمند شامل کلید و پریز و لامپ هوشمند است. زمانی که هر جزئی از این سیستم در ساختمان نصب شود، حضور یا عدم حضور ساکنین تشخیص داده شده و چراغ ها به صورت اتوماتیک روشن و خاموش می شوند. لامپ هوشمند از نوع LED است و مصرف بسیار کمی دارد.
ترموستات هوشمند
ترموستات هوشمند جدیدترین نسل ترموستات است که تفاوت های عمده ای با ترموستات های قبلی دارد. این ترموستات از این جهت هوشمند نامیده می شود که می تواند عادت سرمایی یا گرمایی بودن ساکنین را یاد بگیرد و دمای ساختمان را با توجه به آن و همچنین میزان دمای داخل و خارج تنظیم کند. به علاوه، می توان آن را طوری برنامه ریزی کرد که تنها در ساعات هایی از شبانه روز سیستم گرمایشی یا سرمایشی را روشن کند.
سیستم امنیتی هوشمند
سیستم امنیتی هوشمند جمعی از ابزار یا روش هایی است که با یکدیگر در ارتباط اند و به وسیله ی آن ها می توان از اموال و اعضای ساختمان محافظت کرد. تیم هوشمند سازی اویو تجهیزاتی مثل سنسور درب و پنجره، سنسور حرکتی، دوربین امنیتی ، دیتکتور نشت گاز و آب و قفل درب هوشمند را به عنوان آیتم های اصلی برای افزایش امنیت ساختمان ارائه می دهد. اما محصولات امنیتی این شرکت به این موارد ختم نمی شود و تقریبا همه ی تجهیزات غیر هوشمند ساختمان را می توان هوشمند سازی کرد.
سیستم های اعلام حریق و آسانسورها هم می توانند در دامنه ی کنترل BMS قرار بگیرند. در این صورت، اگر آتش سوزی و حریق در ساختمان تشخیص داده شود، پانل اعلام حریق می تواند به تنهایی سیستم تهویه را برای جلوگیری از انتشار دود خاموش کند و آسانسورها را به طبقه ی همکف فرستاده و در آنجا نگه دارد تا کسی از آن ها استفاده نکند.
کنترل پنل
منظور از پنل کنترل همان گوشی هوشمند، کامپیوتر و تبلتی است که تقریبا هر روز با آن ها سر و کار دارید. با کمک این دستگاه ها می توان آلارم و علائم هشدار سایر اجزای سیستم امنیتی ساختمان را بعد از رفع خطر خاموش، و یا در هنگام وقوع خطر برای اهالی روشن کرد. قابلیت اتصال به Wi-Fi در تجهیزات BAS امکان کنترل آن ها از راه دور را فراهم می کند و ساکنین می توانند با استفاده از اینترنت و از طریق گوشی یا تبلت خود این تجهیزات را از دورترین نقاط هم کنترل کنند.
علاوه بر گوشی هوشمند، تبلت و کامپیوتر، تاچ پنل هوشمند هم وسیله ی خوبی برای کنترل ساختمان است. تاچ پنل را می توان در لابی یا در اتاق مدیریت ساختمان نصب کرد تا تمامی ساکنان بتوانند مواردی مثل میزان مصرف ساختمان یا میزان مصرف هر واحد را در آن مشاهده کنند. البته امکان نصب تاچ پنل هوشمند در تمامی واحدها نیز وجود دارد.
مزایای سیستم مدیریت ساختمان
برای هوشمند سازی ساختمان طبیعتا باید هزینه ای را صرف کرد. اما آیا BMS ارزشش را دارد؟ اصلا چرا باید سیستم مدیریت هوشمند ساختمان را نصب کرد؟ برای یافتن جواب این سوالات بهتر است قابلیت های BMS را بررسی کنیم.
- سیستم مدیریت ساختمان را می توان به صورت سفارشی درآورد تا نیازهای مختص هر ساختمان را تامین کند. اگر خریداران و مستاجرین بدانند که ساختمان شما طوری نظارت و کنترل می شود که حداکثر میزان امنیت در آن برقرار است، ساده از کنار آن نمی گذرند. سیستم هوشمند مدیریت ساختمان شما به تکنولوژی های تشخیص ورود و خروج افراد، اسکن های بیومتریک، دوربین امنیتی و نظارت تصویری، دیتکتور نشت گاز و سایر موارد امنیتی مجهز خواهد بود.
- عملکرد اتوماتیک BMS باعث جلوگیری از هدررفت انرژی و کاهش مصرف آن می شود. به علاوه، عملکرد این سیستم بهینه سازی شده است و دیگر لازم نیست وقت و هزینه زیادی را برای تشخیص و تعمیر معایب فنی ساختمان صرف کنید. با نصب BMS سالیانه حدود ۱۵ درصد در هزینه های عملیاتی تجهیزات فنی ساختمان صرفه جویی می شود زیرا فناوری های جدید به افزایش طول عمر سیستم ها و تجهیزات کمک می کنند. مثلا موتورخانه های هوشمند تحول بزرگی را در نگهداری و استفاده از سیستم گرمایشی و سرمایشی ایجاد کرده اند. همه این ها یعنی صرفه جویی بیشتر و دردسر کمتر.
- BMS یک سیستم سازگار با تغییرات است و تجهیزات جدید را می توان با توجه به نیازهای ساختمان با آن ادغام کرد. به عبارت دیگر، تکنولوژی و فناوری های جدید را می توان به زیرساخت موجود اضافه کرد و از طریق همان پلتفرم ها (گوشی هوشمند، لپ تاپ، تبلیت و یا کامپیوتر) آن ها را کنترل نمود.
- افزایش ارزش پولی ساختمان یکی دیگر از مزیت های BMS است.
- اجزای سیستم مدیریت هوشمند ساختمان به صورت خودکار و در هماهنگی با یکدیگر عمل می کنند و می توان ساعت و مدت زمان عملکرد آن ها را تعیین کرد. همه ی این ها باعث راحت تر شدن مدیریت ساختمان می شوند.
- یکی از بزرگترین مزیت های BMS نسبت به مدیریت سنتی ساختمان آنالیز خودکار میزان مصرف انرژی در ساختمان است. سیستم مدیریت هوشمند ساختمان گزارش میزان مصرف انرژی را به صورت هفتگی یا ماهیانه به ساکنین یا مدیر ساختمان می دهد. مدیر ساختمان با استفاده از این قابلیت حتی می تواند میزان مصرف در ماه را با ماه قبلی مقایسه نموده و در صورت افزایش چشمگیر مصرف، راهکارهایی مثل استفاده از سیستم روشنایی هوشمند را به کار بگیرد.
در دوره ای زندگی می کنیم که شرایط اقتصادی به صرفه جویی های سفت و سخت اقتضا می کند و از طرفی، حتی سارقان هم جدیدترین تکنولوژی ها را به کار می گیرند. بنابراین، اتوماسیون ساختمان و مجهز کردن آن به BMS برای کاهش هزینه ها و نسپاردن گوشت به دست گربه یک ضرورت محسوب می شود. BMS مانند یک نگهبان هوشمند به طور ۲۴ ساعته همه ی امور ساختمان را تحت کنترل خود دارد و شما را هم در جریان همه اتفاقات قرار می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد BMS و دریافت مشاوره مخصوص به ساختمان خودتان، می توانید با مشاورین اویو تماس بگیرید.