هوشمند سازی خانه برای افراد مبتلا به اوتیسم
به طور معمول تمام تکنولوژیها به منظور اهداف و مقاصد ویژهای طراحی و پیاده میشوند، اما گاهی پس از پیاده شدن، تازه متوجه میشویم چه کاربردها و مصارف گسترده ای میتوانند داشته باشند. به جرات میتوان گفت شاید زمانی که برای نخستین بار اولین جرقه های ساخت خانه هوشمند به ذهن بشر رسید، کسی فکرش را نمیکرد که این تکنولوژی تا این حد کارساز باشد. به طوری که حتی برای آسایش افراد مبتلا به اوتیسم نیز کاربری داشته باشد. بله درست متوجه شدید، از تکنولوژی های بکار رفته در خانه های هوشمند حتی میتوان برای رفاه حال بیماران مختلف نیز استفاده کرد. برای مثال این مقاله حاوی داستان شخصی است که برای رفاه حال کودک اوتیسمی خود، اقدام به هوشمندسازی خانه اش کرد. بخوانید تا بدانید چگونه هوشمندسازی خانه برای او معجزه میکند.
بعد از خواندن این مطلب می توانید این مطلب را بخوانید: بهبود کیفیت زندگی با ساختمانی هوشمند
افراد مبتلا به اوتیسم: داستان مارک و کودک او
اوتیسم نوعی بیماری ناخوشایند است که در زبان فارسی اصطلاحا به آن خوددرماندگی گفته میشود. این بیماری باعث میشود که شخص مبتلا نتواند به خوبی با دنیای اطراف خود ارتباط برقرار کند و به نوعی در ارتباط با خارج از خود با اختلال مواجه است. این بیماری طی چند سال گذشته رو به افزایش بوده و هر ساله تعداد بیشتری به آن مبتلا میشوند.
سالانه میلیون ها دلار صرف انجام مطالعه و تحقیقات علمی درمورد این بیماری و شیوه های کنترل و درمان آن میشود. اما متاسفانه هنوز پیشرفت خاصی در این مطالعات صورت نگرفته است. حتی هنوز به صورت دقیق علت ابتلا به آن مشخص نیست. و حالا حالاها جا دارد که به پاسخی در اینباره دست پیدا شود.
برخلاف تحقیقات پزشکی، مهندسان به کمک تکنولوژی چند قدم پا را فراتر گذاشته اند و با فراهم کردن بسترهای هوشمندسازی خانه برای اوتیسمیها کمک زیادی کرده اند. یکی از کسانی که پیشگام هوشمندسازی خانه برای این قشر از افراد جامعه بوده آقای مارک بازرد است. مارک نماینده Control4 و صاحب یک فرزند اوتیسمی است.
مارک یک مهندس خبره در زمینه خانه هوشمند است و از دانش، مهارت و تمام پتانسیل های هوشمندسازی برای توانبخشی کودک اوتیسمی خود استفاده کرده است. او توانست خانه اش را برای کودک ۳ ساله اش “برادی” به طرز خارق العاده ای مهندسی کند، به گونه ای که هم خودش از نگرانی در آمد و هم راحتی و آسایش فرزندش بدون کمک دیگران را فراهم نمود.
شاید این مطلب را دوست داشته باشید: نیاز سالمندان به خانه ای هوشمند
مشکلات افراد مبتلا به اوتیسم برای خودش و خانواده اش!
برادی از بدو تولد و به صورت مادرزادی به بیماری اوتیسم مبتلا بود. مشکل فقط این نبود و مشخص شد او به آپاراکسیا (Apraxia) نیز دچار است. این بیماری در واقع نوعی اختلال است و باعث میشود که کودک در تکلم و نوع بیان خود با مشکلاتی روبرو شود. و تمام سختی ها و گرفتاری های یک اوتیسمی را بدتر کند. به دلیل داشتن این بیماری ها و اختلالات، تمام کارهای روزانه برادی باید بر اساس برنامه، نظم و ترتیب باشد. و متاسفانه هرگونه تغییر یا تداخل در کارهای روتین باعث مشکل در سپری شدن آن روز خواهد شد.
بردای هر روز صبح باید بیدار شود تا به مهدکودک برود. و بیدار شدندش با مشکلات بسیار زیادی همراه بود. به طوری که والدینش نحوه بیدار شدن او را به یک بحران تشبیه میکردند. پدرش مارک میگوید:
“بیدار شدنش دقیقا مانند یک کابوس وحشتناک بود، او هربار به شدت عصبی میشد، اسباب بازی های دم دستش را پرت میکرد، به یکباره صورتش قرمز میشد و مدام اشک میریخت. حتی گاها سرش را به دیوار یا پله ها میکوبید. ما به عنوان والدین چنین کودکی یاد گرفته ایم که درمقابل او صبور باشیم اما همیشه نمیشد صبوری کرد.”
هوشمندساری خانه برای برادی
اما درست ۳ ماه بعد وضعیت خانه و شرایط برادی عوض شد. مارک تصمیم گرفت ایده خانه هوشمند را برای فراهم ساختن یک فضای امن و بهتر برای فرزند اوتیسمی خود پیاده کند. برای همین منظور در اولین مرحله، او برنامه بیدارباش Control4 را در اتاق خواب برادی نصب و فعال کرد. در این برنامه وضعیت روشنایی اتاق و پخش موسیقی در ساعت های از پیش تعیین شده کنترل میشد. اکنون با وجود چنین اتاق هوشمندی برادی هر روز صبح به جای تکرار مکررات و تجربه مشکلات ذکر شده در بالا، با کارتون مورد علاقه خود کم کم و با شور و هیجان از خواب بیدار میشود بدون اینکه کسی حتی به او نزدیک شود.
مارک در این رابطه میگوید:
“برادی اصلا دوست ندارد کسی او را بیدار کند. او معمولا دوست دارد تنها باشد و تنها بیدار شود. این ایده به ذهنم رسید که در هوشمندسازی اتاقش از کارتون مورد علاقه اش استفاده کنم. این کارتون میتواند به او کمک کند که بهتر بیدار شود و روز را مطابق علاقه و سلیقه خودش شروع کند.”
مارک برای پیاده کردن یک اتاق و خانه هوشمند برای پسر مبتلا به اوتیسمش سیستمی برنامه ریزی کرد که در آن:
- برادی با دیدن فیلم مورد علاقه اش در اتاق به خواب فرو میرفت
- تمام سیستم روشنایی و حتی تلویزیون اتاق برادی از راه دور و بدون دخالت شخصی خاموش میشد
- آهنگ های درمانی و آرامشبخش در اتاق درمان برای راحتی کار درمانگر و برادی پخش میشد
- و …
اگر می خواهید درباره اینترنت اشیا اطلاعات بیشتری کسب کنید، محل رنگی را لمس کنید.
هوشمندسازی خانه برای افراد مبتلا به اوتیسم بر اساس زبان بصری
محققان اوتیسم بر این باورند که تکنولوژی های قدیمی و مدرن در ترکیب با هم میتوانند تا حد زیادی به بهبود توانایی های یک کودک اوتیسمی کمک کنند. مارک با در نظر گرفتن این نظر، تصمیم گرفت در هوشمند سازی خانه از زبان دیداری و بصری برای آسایش بهتر فرزندش استفاده کند. برای این منظور او علاوه بر تلویزیون هوشمند، یک آیپد را روی پایه ای قرار داد و در دسترس برادی گذاشت. هدف از انجام این کار، فراهم شدن بستری بود که برادی بتواند بیشتر از آنکه بشنود یا از دیگران برنامه ای بگیرد، خودش به تنهایی از تلوزیون و آیپد برنامه های روزانه اش را بفهمد و انجام دهد. برنامه هایی مثل تایم حمام رفتن، اصطلاح موها، بیرون رفتن از خانه و ….
زمان هر کدام از این اعمال به صورت هوشمند روی تلوزیون و آیپد نشان داده میشد و برادی میفهمید که الان نوبت انجام چه کاری است. بنابراین از قبل خودش را برای انجام آن آماده میکرد.
مارک در همین رابطه میگوید “برقراری ارتباط کلامی و در کل به زبان آورن جملات درست برای برادی سخت و دشوار است، او نمیتواند به درستی احساسات و عواطف را درک کند. اما او در عین حال وقایع بصری را بیشتر از هرچیز دیگری درک میکند”
حفظ امنیت کودک مبتلا به اوتیسم در خانه هوشمند
برادی عادت داشت که به صورت پنهانی از خانه بیرون برود. با اینکار هم امنیت خودش به خطر می افتاد و هم والدینش نگران می شدند. برای همین مارک در خانه هوشمند خود، سیستم ایمنی نصب کرد که هر زمان برادی از خانه بیرون میرفت و یا در باز میشد، فوری به او اطلاع میداد. مارک بر همین اساس توانست نوعی سیستم ساده را طراحی کند که بر اساس پارامترهایزمانی، سنسورحرکتی و بلندگو در هر اتاق بنا شده بود. کار نظارت او به این محدود نشد و او در اتاق درمان و بازی برادی نیز دوربین IP نصب کرد، تا با دقت برادی را زیر نظر داشته باشند.
نتیجه اینکه اکنون اگر برادی که مبتلا به اوتیسم است، بخواهد به هر نحوی از اتاقش یا حتی از خانه بیرون برود، خانه هوشمند او با سیستم هوشمند Control4 به والدینش فوری ایمیل یا پیام میدهد که: “حواستان را جمع کنید که برادی بیرون رفت!!” یا در فضای خانه سیستم صوتی هوشمند با صدای ملایم پیام “برادی دارد از خانه بیرون میرود!!” را طنین انداز میکند.
مارک اکنون میگوید که: “خانواده ما حالا بیشتر از هر زمان دیگری با وجود یک خانه هوشمند احساس راحتی و آسایش بیشتری دارد”
آینده خانه هوشمند برای افراد مبتلا به اوتیسم
مارک همواره قصد داشت برای برنامه Control4 اپلیکیشنی طراحی کند که شامل قالب ها و فرمت های تصویری باشد، تا اشخاص نیازمند بتوانند به کمک آن، از یک فعالیت خاص وارد یک فعالیت دیگر شوند، بر اساس داده های آن تصمیم بگیرند، برای کار بعدی آماده شوند و بتوانند روی کار حال حاظرشان تمرکز کنند. برای همین منظور مارک از برنامه نویسان ارشد شرکتش خواست تا در کنفرانس های Control4 شرکت کنند و برای توسعه آن همکاری کنند.
او در حال حاظر مشغول برنامه نویسی چنین اپلیکیشنی است. و هرچند که کار سختی در انتظارش است، اما امیدواریم به زودی شاهد موفقیت او در ساخت این اپ و هوشمندسازی خانه برای اوتیسمیها باشیم.
منبع: t.ly/6L6A