فرودگاه هوشمند
با افزایش ترافیک سفرها و افزایش فاصله میان مبدا و مقصد، مسئله کاهش زمان سفر به شدت مورد توجه قرار گرفته است. سال هاست که برای کاهش زمان مسافرت ها و پیمودن بیشترین فاصله ها در کمترین زمان، سفرهای هوایی مورد توجه قرار گرفته است. زیربنای یک سفر هوایی خوب، یک فرودگاه مناسب است. فرودگاه هوشمند طرحی است که ما برای کاهش هزینه ها و بالاتر بردن بهره وری ارائه می کنیم.
از آنجایی که هزینه سفرهای هوایی نسبت به سایر گزینه ها بالاتر است، لذا با کاهش هزینه ها در بخش های دیگر می توان انتظار سود دهی مناسب برای کارفرما و رضایت بیشتر برای مسافران شد. در ادامه چند مبحث مهم را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
فرودگاه های معمولی
در میانه های دهه گذشته با حذف راه های سنتی مسافرت و جایگزینی آن با سفرهای هوایی، شرکت های مختلف هواپیمایی، سعی کردند با طراحی و بهبود هواپیماهای خود احساس رضایت و امنیت را برای مسافرین خود تا حد زیادی بهبود بخشند. اما یک قدم به عقب باز گردیم.
قبل از پرواز هواپیما چه اتفاقاتی روی می دهد؟ مسافران به فرودگاه مراجعه می کنند، منتظر می مانند سپس وارد هواپیما می شوند. هواپیما قبل از بلند شدن، توسط تیم فنی چک می شود. سوخت گیری هواپیما انجام می گیرد تا پروازی راحت و مطمئن انجام شود.
روند بالا روندی بسیار روتین و معمولی در تمامی فرودگاه هاست. اما ما می خواهیم با پیشنهاداتی سطح کیفی فرودگاه را برای مسافران بالاتر ببریم. از طرف دیگر با در اختیار قرار دادن امکاناتی باعث کاهش هزینه و افزایش امنیت برای کارفرما شویم. این کار با هوشمند سازی کردن فرودگاه ممکن خواهد شد.
تعریف فرودگاه هوشمند
یک فرودگاه هوشمند بخش های متنوعی دارد. بسته به امکانات قابل پیاده سازی این تعریف نیز تغییر می کند. به صورت کلی زیربنای این عمل داشتن پایگاه داده ای مناسب در بستر اینترنت اشیا است. کنترل اکثر دستگاه ها به کمک کنترل از راه دور مانند سیستم های تهویه، گیت ها، سیستم سوخت گیری و . . .
بخش های یک فرودگاه هوشمند سازی شده
هوشمند سازی کردن فرودگاه می تواند از هر سطحی صورت گیرد. هدف اصلی این کار کاهش هزینه های جاری برای کارفرما و افزایش رضایت مسافران است.
۱. هوشمند سازی سیستم های تهویه
یکی از اصلی ترین قسمت ها در فرودگاه ها، سیستم های تهویه است. علاوه بر تهویه، باید دمای محیط را نیز ثابت نگه دارند. این مهم نیازمند ترموستات های هوشمند، سیستم گرمایشی هوشمند شده و سیستم تهویه متبوع است.
مهمترین مزیت این عمل، کاهش هزینه های ناشی از مصرف انرژی گاز و برق است. در سمت دیگر باعث بالاتر بردن حس رضایتمندی مسافران و مراجعان نیز می شود. با برنامه ریزی مناسب سیستم می توان در فصول مختلف بهترین دما را با کمترین هزینه به وجود آورد.
۲. سیستم روشنایی
یکی دیگر از عامل های مهم در افزایش هزینه های جاری، هزینه های مربوط به سیستم های روشنایی است. هوشمند سازی سیستم روشنایی این امکان را به وجود می آورد تا تمامی مکان های فرودگاه تحت کنترل باشند. در برخی مکان ها که نیاز به روشنایی نیست با تشخیص اپراتور یا به صورت برنامه ریزی شده خاموشی صورت گیرد.
از طرف دیگر با هوشمند سازی سیستم روشنایی هوشمند می توان از خلاقیت ها و امکانات این سیستم بهره برد. این امکانات می تواند در جهت رضایت مسافران و مراجعان نیز استفاده شود. امکاناتی مانند: ترکیب رنگ، رقص نور، تنظیم شدت نور و . . .
۳. گیت هوشمند
یکی از دغدغه های اصلی مسئولان فرودگاه، گیت های ورود و خروجی است. با انجام عمل هوشمند سازی می توان اکثر این مشکلات و دغدغه ها را حل کرد.
در سیستم گیت هوشمند با شمارش افرادی که داخل می شوند و همچنین شمارش افرادی که خارج می شوند همواره برای اپراتور تعداد افراد داخل فرودگاه هوشمند مشخص است. این اطلاعات به صورت زمان واقعی (real time) در اختیار است.
ثبت اطلاعات اولیه و چک کردن آن نیز می تواند به این بخش اضافه شود. مسافران با فشار دادن چند دکمه می توانند اطلاعات خود را وارد سیستم کنند.
۴. دوربین مدار بسته
امنیت فرودگاه هوشمند از اولویت های اصلی است. طراحی یک سیستم دوربین های مدار بسته می تواند به افزایش چشم گیر سطح امنیت در فرودگاه رسید. دیگر نیازی نیست که در تمامی نقاط افراد حفاظت فیزیکی حضور داشته باشند، بلکه تمام مکان های فرودگاه هوشمند از اتاق کنترل مانیتور می شود.
بد نیست گریزی هم به سایر امکانات امنیتی قابل اجرا بزنیم. مانند قفل های هوشمند برای درب اتاق های مهم که معمولا مسافران به آنجا مراجعه نمی کنند. یا نصب سنسورهای حرکتی برای انبار وسایل و . . .
۵. فرودگاه هوشمند – پایگاه داده هوشمند
مهمترین لازمه یک فرودگاه هوشمند شده پس از اینترنت اشیا، یک پایگاه داده قوی است. می توانید این بحث را از طریق لینک زیر پیگیری کنید.
پایگاه داده یا دیتا سنتر هوشمند
۶. نکات تکمیلی
از خیلی جهات می توان اکثر سیستم های قابل پیاده سازی برای بیمارستان های هوشمند را نیز در فرودگاه های هوشمند نیز پیاده سازی کرد. اگر علاقمند به ادامه این مبحث دارید می توانید با لمس قسمت رنگی خط بالا به مقاله مرتبط وارد شوید.
امکانات و تجهیزات گروه اویو برای هوشمند سازی فرودگاه ها
بعد از بررسی نیازهای یک فرودگاه هوشمند و بررسی عواملی که باعث راحتی مسافران میشود، اُویو بستهها و پیشنهادات خود را برای هوشمند سازی یک فرودگاه بینالمللی ارائه میکند:
۱-کنترل و هدایت مسافران به صورت هوشمند
۲-نرم افزار برای تلفن های هوشمندبرای اطلاعات پایانه فرودگاه و اطلاعات پرواز ATIS
۳-کنترل سیستم تهویه به صورت هوشمند BMS
۴-کنترل روشنایی به صورت هوشمند BMS
۵-کنترل و عبور مرور پارکینگ و بهینه سازی تاکسیرانی(پارکینگ هوشمند)
۶-سرویس های بهداشتی هوشمند
۷-دریافت کارت پرواز به صورت هوشمند
۸- تطبیق بار با مسافر به صورت هوشمند BRS
۹-سیستم کنترل ورود و خروج افراد با قابلیت تشخیص چهره
۱۰-هوشمند سازی شیشه های سرتاسری فرودگاه
۱۱-سیستم مدیریت منابع فرودگاهی ARMS
با امکانات و تجهیزاتی که گروه هوشمند سازی اویو در اختیار دارد، می توان انتظار داشت یک فرودگاه هوشمند در کلاس جهانی را پیاده سازی کرد. بنابر نیازهای مختلف فرودگاه و کارفرما این امکانات قابلیت انعطاف و تغییر دارند.
در پایان امیدواریم که توانسته باشیم تا با معرفی و بررسی مزیت های فرودگاه های هوشمند اطلاعات مناسبی در اختیار شما قرار داده باشیم.