بیمارستان های هوشمند : سلامت عمومی دیجیتال
با ادغام شدن اینترنت در زندگی روزمره باید انتظار داشت در آینده ای نچندان دور شاهد تحولاتی عظیم در تمامی زمینه ها باشیم. یکی از مهمترین آن ها مبحث بیمارستان های هوشمند است. به کمک اینترنت اشیا ما در آینده قادر خواهیم بود دخالت انسان را تا حد زیادی در کارهای آزمایشگاهی کاهش دهیم. این یعنی افزایش ضریب اطمینان، کاهش خطاهای انسانی، تسریع امور جواب دهی و شاید مهمترین آن در امان ماندن پرسنل در معرض خطر.
با توجه به پیشرفت تکنولوژی و افزایش تاثیر اینترنت در زندگی روزانه، در کلان شهرها زیر ساخت هایی به این منظور احداث شده اند. این زیر ساخت ها شامل بیمارستان ها نیز می شود. در ادامه این مطلب تعریف جامعی از بیمارستان هوشمند و مزیت های آن ارائه خواهد شد.
می توانید این مبحث را نیز بخوانید: هوشمند سازی بر اساس اینترنت اشیا
ضرورت ایجاد بیمارستان هوشمند
با توجه به وضعیت پیری جمعیت، افزایش بیماری های مزمن و نیروی انسانی ناکافی در مراقبت های بهداشتی، مشکل چگونگی به حداکثر رساندن منابع پزشکی فعلی به یک مشکل بزرگ تبدیل شده است و نیاز به توجه ویژه دارد. لذا مناسب ترین پاسخ برای اشکالات ایجاد شده مکانیزه کردن بیشتر امور و کمک از سیستم های کنترل از راه دور است. این امر باعث کاهش اتلاف وقت و بالا رفتن بازدهی خواهد شد.
بیمارستان هوشمند
خیلی از قسمت های بیمارستان های کنونی با پرسنلی اغلب غیر متخصص اداره می شوند. یا بخش های زیادی از بیمارستان ها دارای پرسنل بیش از حد هستند. همین امر باعث افزایش هزینه های جاری بیمارستان ها می شود. نیروی کار بالا و دستمزد پرداختی بالا از طرفی و در طرف دیگر نارضایتی بیماران و مشتریان بیمارستان به دلیل نبود کیفیت مطلوب در بخش های مختلف باعث شده است که راه حل هایی با محوریت هوشمند سازی بیمارستان ها به ذهن خطور کند.
فارغ از سیستم مراقبت های پرستاری و ویزیت های پزشکی که باید توسط پرستاران و پزشکان متخصص انجام شود بقیه امکانات بیمارستان قابلیت هوشمند سازی دارند. در ادامه تک تک به آنها اشاره خواهیم کرد.
مزیت هوشمند سازی بیمارستان ها
۱. کاهش هزینه های جاری بیمارستان به دلیل کاهش نیرو انسانی غیر ضروری در بخش های هوشمند شده.
۲. به حداقل رساندن خطای انسانی در بخش های هوشمند سازی شده.
۳. کنترل بهتر بیمارستان به کمک سیستم مدیریت یکپارچه هوشمند برای سوپروایزر و رئیس بیمارستان.
۴. افزایش امنیت در همه سطوح.
۵. امکان استراحت دادن به افرادی که معمولا شیفت های آنها از حالت معمول بیشتر است.
۶. بالا بردن کیفیت بیمارستان برای بیماران و مراجعه کنندگان.
و موارد بسیاری دیگر که با توجه به نحوه هوشمند سازی شدن بیمارستان می توان نام برد.
واحد های بیمارستان هوشمند
همان طور که در ابتدا به آن اشاره شد جدای از بخش های پرستاری و پزشکی می توان اکثر قسمت های بیمارستان را هوشمند سازی کرد.
۱. حمل و نقل داخلی یا Indoor navigation
در بیمارستان های عظیم معمولا این مشکل وجود دارد که اکثر مراجعه کنندگان نمی توانند به آسانی به قسمت هایی که با آن کار دارند برسند. مثلا بیماری پس از مراجعه به بخش اورژانس لازم است که به داروخانه مراجعه نماید. پس از گرفتن داروهای لازم باید به بخش تزریقات مراجعه نماید تا دارو به بدن او تزریق شود. پس از این کارها باید به صندوق برود و هزینه درمانی خود را پرداخت نماید. با همین مثال ساده می توان گفت که اگر بتوان سیستمی طراحی کرد که نقشه بیمارستان را در اختیار مراجعه کننده قرار دهد تا چه حد باعث بالا بردن کیفیت بیمارستان و رضایت بیمار می شود.
۲. تعیین مکانی اشیا یا Asset traking
اغلب بیمارستان دارای زیر ساخت های پیچیده و زیادی هستند که دارای تعداد زیادی تجهیزات و مواد لازم مانند تختخواب، مواد تمیزکننده و دستگاههایی برای اهداف پزشکی هستند. دانستن اینکه همه دارایی ها دقیقاً در کجا قرار دارند پیچیده است. علاوه بر این بیمارستان ها اغلب مواد مورد نیاز خود را برای اطمینان از در دسترس بودن باید انبار کنند یا از دسترسی افراد متفرقه محفوظ دارند.
به لطف فناوری های مبتنی بر مکان، می توان از مکان دقیق بخشی خاص از زیرساخت ها مطلع شد. به عنوان مثال می توان دانست که در آن ابزارهای جراحی تمیز و در دسترس به روشی ساده و سریع وجود دارد. ردیابی دارایی همچنین به کارکنان بیمارستان امکان می دهد اطلاعات یا وضعیت را به دستگاه های مختلف ضمیمه کنند. یک مثال خوب یک سطل زباله است که کارکنان نظافت می توانند پر کنند تا خالی شود.
۳. سیستم بررسی خودکار یا Automated check-in
بازدیدکنندگان از بیمارستان می توانند قبل از رسیدن از طریق جسمی در محل ، اعلام حضور کنند. هنگام نزدیک شدن به منطقه بیمارستان ، آنها از طریق یک برنامه تلفن همراه امکان دارند اطلاعات شخصی خود را ارائه دهند و از قبل وارد سیستم صف شوند. به شخص یا دپارتمان مسئول بازدید اطلاع داده می شود که بازدید کننده ای با نیازهای مشخص در حال نزدیک شدن است و می تواند آماده شود.
با ورود به سیستم خودکار مزایای مختلفی وجود دارد. اول از همه ، نیازی به منشی نیست که مسئول بررسی بازدیدکنندگان باشد. از آنجا که اطلاعات بازدید کنندگان در برنامه تلفن همراه ذخیره می شود ، تمام اطلاعات مورد نیاز به طور خودکار به بیمارستان منتقل می شوند. ثانیا ، این زمان انتظار را برای بیمار کاهش می دهد در حالی که به کارمندان اجازه می دهد ویزیت را آماده کنند ، بر رضایت مشتری و کیفیت مراقبت تأثیر مثبت می گذارد.
۴. کنترل امنیت یا Remote control
این هوشمند سازی برای منظورهای امنیتی اجرا می شود تا بتوان نیروهای مربوط به بخش حفاظت فیزیکی را به حداقل رساند. سیستم دوربین مدار بسته، زنگ های هشدار و قفل هوشمند به همین منظور نصب می شوند و در اتاقی قابل کنترل هستند. جدای از امور امنیتی این اجازه را به سوپروایزرها و رئیس بیمارستان می دهد تا از نحوه خدمات دهی و چگونگی انجام امور آگاهی یابد.
۵. سیستم تهویه یا Air conditioning system
این مبحث بیشتر توجه آن به کاهش هزینه های ناشی از سیستم تهویه بر می گردد. هوشمند سازی بیمارستان بر این اساس می تواند شامل سیستم گرمایشی هوشمند، سرمایشی و کنترل درها و پنجره های بیمارستان نیز باشد. این سیستم قابلیت کنترل بالایی دارد و در ضمن برنامه پذیر است و به دلخواه و برای شرایط گوناگون طراحی شده است.
۶. سیستم برق یا Lighting system
سیستم هوشمند سازی روشنایی از مهمترین کارهایی است که باید انجام شود. کاهش مصرف انرژی یا کنترل روشنایی بخش های مختلف در این سیستم قابل اجراست. تولید یا نحوه مصرف برق بیمارستان و کنترل کیفیت برق بیمارستان را می توان در این سیستم به آسانی انجام داد. زیراکه بیمارستان جز بارهای حساس برقی است و باید همواره برق آن با بهترین کیفیت تامین شود.
موارد بسیار زیادی است که برای جلوگیری از طولانی شدن مطلب فقط اشاراتی به آن داریم مانند: دسترسی به نزدیک ترین پزشک، ساخت پایگاه داده، ایجاد بستر مناسب برای افراد دارای معلولیت، گسترش چهار چوب های مراقبتی، هوشمند سازی آشپزخانه و محافظت ساختمان در برابر آتش، ارتباطات و انتقال امن داده و . . .
سخن پایانی
این جنبه را باید در نظر داشت که بیمارستان هوشمند نه تنها باعث بهبود کیفیت مراقبت های پزشکی می شود بلکه باعث کاهش هزینه ها، حفاظت محیط زیست و کنترل بهتر آن می شود. این مبحث چند سالی است که به صورت جدی پیگیری می شود و هر سازمان یا شرکت خصوصی در این باره راه حل های خود را بیان کرده است. در شرکت OVIO بیشتر تاکید بر ساختار هایی است که به راحتی قابل پیاده شدن باشد. این به آن معنی است که برای نصب و راه اندازی آن نیازی به تخریب یا بازسازی نیست و برای تمامی بیمارستان ها در تمامی سطوح قابل اجراست.
منابع: archer-soft